Skip to main content

Za nedávnou konferencí E-commerce Expo se ohlíží Daniel Blažek z konzultační divize Transact skupiny Omnicom Media Group.

V Berlíně se na konci února uskutečnil další ročník konference E-commerce Expo, kde se potkalo více než 9000 účastníků. Akce byla organizačně dobře zvládnutá a všechny přednášky začaly na minutu přesně. Úroveň přednášek byla spíše průměrná vzhledem k tomu, že akce je stále především výstavou různých e-commerce toolů a technologií. Některé přednášky tak působily jako tendrové prezentace, například ta od polského Allegra.

S ohledem na zaměření naší divize Transact jsem se zaměřil především na přednášky na téma marketplaces a nástrojů, které se kolem nich pohybují. Vynechal jsem tím pádem třeba všechny přednášky týkající se metaverza, které mě jako téma osobně míjí.

AI mánie zatím do Berlína nedorazila

V posledních týdnech nemůžete otevřít dveře, aniž by na vás nevykouklo téma umělé inteligence a jejího využití nejen v marketingu. I já s tím experimentuji a využil jsem AI při tvorbě tohoto článku. Překvapilo mě tak, že v programu byla jediná přednáška na toto aktuálně žhavé téma. Může to být i tím, že jde o téma velmi čerstvé a zkušenosti se teprve sbírají. Věřím, že příští rok už to může být téma dominantní a že mezi vystavovateli se objeví spousta nástrojů na umělé inteligenci vystavěných.

Výběr z přednášek

Program jsem zahájil přednáškou Roberta Heina – amerického matadora e-commerce žijícího dlouhodobě v Německu. Robert se věnoval základům marketingu a strategii. Na začátek to bylo dobré rozehřátí na zbytek dne.

Nejplnější, a i pro mě osobně nejpřínosnější, byla přednáška značky spodního prádla Snocks a jejich technologického partnera – firmy Adreference. Byla to jediná přednáška, kterou jsem absolvoval v němčině, kterou mám hodně zaprášenou, přesto jsem si z ní odnesl nejvíc, protože ukazovala spoustu čísel a praktických typů z toho, jak může menší fashion brand vytěžit maximum z prodejů na Amazonu. Zdůrazněno bylo, že s organickým obsahem na Amazonu neuspějete a musíte investovat do placených formátů, z nichž nejdůležitější jsou tzv. sponsored products. Pokud chcete optimalizovat svoji působnost na Amazonu, doporučuji se na Adreference podívat.

Následovala panelová diskuse na téma platebních metod a fragmentovaného evropského e-commerce trhu. Bohužel neukázala příliš konkrétních dat a srovnání mezi zeměmi. Bylo zde opakovaně zdůrazněno, že Němci jsou paradoxně dost pozadu v akceptaci nových platebních metod. Drží se hodně těch tradičních a často i hotovostních metod, o čemž jsme se přesvědčili večer před akcí v berlínských barech. Diskutována byla i platební metoda buy now -pay later (u nás reprezentována firmami Twisto, SkipPay a Klarna), která je velmi populární mezi mladými zákazníky. Odhadovaný růst této metody je meziročně o 26 %. Pokud podnikáte napříč více trhy, zohledněte vždy lokální specifika a popularitu jednotlivých platebních metod a nástrojů. Nezahrňte zákazníka příliš velkým výběrem, ale vždy mějte mezi dostupnými metodami nějaké důvěryhodné.

Přednáška Allegra lákala potenciální zákazníky z řad e-shopů k expanzi do Polska a případně do celého CEE regionu přes jejich marketplace. Byl to ale v podstatě sales pitch bez větší přidané informační hodnoty.

Hodně diváků nalákala (sex prodává) i přednáška progresivního e-shopu s erotickým zbožím Amorelie, ale možná byli někteří z nich zklamaní, protože klíčové téma nebylo až tak sexy. Přednáška se věnovala tématu OKRs (objectives and key results) a jejich přínosu pro řízení byznysu. Téma OKRs však pojala až příliš obecně.

Trocha optimismu na závěr

Konferenci jsem zakončil přednáškou firmy Idealo – Quo vadis e-commerce? Přestože konferencí se nenesla žádná depresivní nálada z aktuálního makroekonomického vývoje nejen v Evropě, překvapilo mě, jak moc optimistické bylo Idealo v odhadu růstu německého e-commerce v roce 2023. Konkrétně věří v meziroční růst trhu o 32 %. Idealo zůstává silným hráčem v rámci německého e-commerce, kde jsou číslem tř hned za Amazonem a Ebay. Na rozdíl od české Heureky se nepustili jako další hráč do marketplace modelu a zůstávají „čistým“ cenovým srovnávačem. K upevnění pozice jim pomohla více spořivá nálada mezi zákazníky, kteří více než před lety vyhledávají produkty s nejnižší cenou.

Článek převzat z MediaGuru.cz.

Leave a Reply